Bästa Jaktradion 2019 – Bäst i test – 5 Favoriter

 

En jaktradio kan påminna lite om den gamla leksaken walkie-talkien du möjligtvis lekte med som barn, och även en jaktradio är en typ av kommunikationsradio men i avsevärt högre kvalité. Jaktradion används av jägare och viltvårdare, men även vid till exempel skogsbruk och friluftsliv. De stora fördelarna med jaktradion jämförbart med till exempel en mobiltelefon är att du inte behöver ha ett abonnemang för att kunna ringa till den andra enheten. Alla samtal är även gratis och så länge ni har ställt in jaktradion till samma kanal kommer alla kunna höra varandra.

Som med all jaktutrustning och alla prylar som krävs vid en jakt så finns det en ofantlig stor mängd av olika jaktradios från olika märken. Varje jaktradio har sina specialiteter och vårt allra bästa tips för att du ska bli så nöjd som möjligt över just ditt köp är att du börjar med att faktiskt fokusera på vad just du behöver för jaktradio. Till exempel spelar det en stor roll vart du tänker jaga i för miljö då frekvensbandet spelar stor roll. Andra egenskaper är till exempel om den behöver vara vattentålig och hur bra batteritid som krävs. Vi skriver mer detaljerat om vad man ska tänka på längre ned i denna guide men nu börjar vi med att lista våra favoriter för att du ska hitta den bästa jaktradion 2019.

5 Bästa Jaktradios 2019 Bäst i test

1. Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

2. Zodiac One Bt 31+155 Mhz Jaktradio

3. Icom ProHunt Basic II (2) Jaktradio

4. Lafayette DC-155 Smart Superpaket Blåtand

5. Albecom Albe-X8 155 MHz inkl Bluetooth

Bästa Jaktradion 2019 Bäst i test

 

1. Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

Jaktradio

Team Pro Waterproof från det välkända företaget Zodiac är en riktigt robust jaktradio för jägaren som letar efter det bästa. Denna modell är en vidareutveckling av den tidigare jaktradion Zodiac Team Pro+ som hade en imponerande räckvidd, drifttid och ljud. Team Pro Waterproof har ännu bättre drifttid och en bättre IP-klassning (IP67). Menyn är på svenska, norska, finska och engelska.

 

2. Zodiac One Bt 31+155 Mhz Jaktradio

Bästa-jaktradion

Detta är Zodiac’s första jaktradio som stödjer både 31 MHz och 155 Mhz i samma radio. Skillnaden mellan de två frekvenserna är att de har olika egenskaper beroende på vilken terräng du befinner dig i. 31 MHz har man störst användning av uppe i norr i vårt avlånga land medans 155 MHz fungerar bäst i de södra delarna. Radion är både vattenskyddad och stryktålig och klarar därmed av det mesta även om du är lite oaktsam. Med radion får du en medföljande Combiantenn som klarar av de båda frekvenserna, du behöver alltså inte två olika antenner.

 

3. Icom ProHunt Basic II (2) Jaktradio

Jaktradio-bäst-i-test

ProHunt Basic 2 är designad med ett vattentät fodral och är perfekt för jägaren som letar efter en liten men avancerad radio. Även om radion inte rymmer mycket plats har den alla kanaler och funktioner som de större jaktradios har. Den har även ljudförstärkning och talförvrängning.

 

4. Lafayette DC-155 Smart Superpaket Blåtand

Radio-för-jakten

Modellen Smart från företaget Lafayette är den senaste jaktradion från företaget. Med en modern konstruktion ger den dig allt du letar efter i en radio, till exempel kan du skapa din färdiga kanal med frekvens, pilotton och övriga inställningar som du sedan skickar vidare till resterande människor i jaktlaget, dvs en “jaktlagskanal”. Du kan även använda förinställda sms till exempel om du fällt ett djur. Radion har till och med en alarmfunktion som skickar ut en nödsignal med både position och SOS-meddelande till hela jaktlaget.

 

5. Albecom Albe-X8 155 MHz inkl Bluetooth

Jaktradios

Denna jaktradio från Albecom är marknadens mest vattentäta radio och har blivit testad för den Amerikanska militärens hårda test för skydd mot stötar, damm och vatten. Jaktradion används för frekvensområdet 155 MHz vilket passar bäst under öppna och platta jaktområden. Om du kommer jaga i områden med mycket skog och topografiska skillnader i miljön ska du istället fokusera på en jaktradio som klarar av 31 MHz frekvensken.

 

Radios för jakten – Köpguide

 

Frekvensområden

När du och din jaktpartner ska kommunicera med varandra gäller det att ställa in jaktradion till att använda samma radiofrekvens. Jaktradios idag är för det mesta specifikt gjorda för att kunna hantera ett specifikt frekvensområde, sedan finns det modeller som till exempel Zodiac One Bt 31+155 Mhz som är kapabel att använda två frekvensområden och därav vi även tog med denna modell i testet.

 

Jaktradios med stöd för de lägre radiofrekvenserna (Till exempel 31 MHz) ger en längre räckvidd i svår terräng och tät skog. Högre radiofrekvenser (Till exempel 155 MHz) har generellt en högre räckvidd förutom vid en kuperad terräng. En annan fördel med 155:an jämfört med 31:an är att du kan använda en kortare antenn på jaktradion som stödjer 155 MHz.

 

Fördelar med jaktradio

När du är ute och jagar med din jaktkompis kommer ni med stor sannolikhet att vara ett par kilometer eller till och med mil mellan varandra när ni är ute och jagar. I dessa fall vill du självklart inte lita på mobiltelefonerna för att kunna få tag på varandra när ni är ute i svår terräng. Därför är en kommunikationsradio det bästa alternativet.

Vad tyckte du om denna artikel?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.6 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment