Vandringsjacka – Bästa Vandringsjackan 2019

 

En riktigt bra skaljacka hjälper dig att njuta av din vandring och kontrollera din kroppstemperatur under svåra förhållanden på spåret.

Marknaden för lätta jackor utvecklas ständigt och innovativt. Jackor är självklart ett mycket personligt beslut som beror på dina önskemål och budget. Åsikter varierar mycket mellan de bästa jackorna och nedan hittar du några av våra favoritval.

Det finns massor av dyra regnjackor där ute, men du borde inte behöva spendera en förmögenhet för att hålla dig torr på vandringen. Prisvärda alternativ kommer att få jobbet gjort men däremot kommer inte hållbarheten vara lika utmärkt som ett par dyrare varianter.

Vi hoppas att vår guide kommer hjälpa dig hitta den bästa vandringsjackan för just dig.

 

7 Bästa vandringsjackorna 2019

1. Mountain Hardwear Men’s Quasar Lite II Jacket

2. Haglöfs Astral Jacket

3. Haglöfs Stratus Jacket Men

4. Arc’teryx Beta AR Jacket Men’s

5. Fjällräven Keb Jacket (2018)

6. Arc’teryx Atom Lt Hoody Men’s

7. Peak Performance Women’s Helium Hooded Jacket

 

Bästa vandringsjackan 2019 Bäst i test

 

1. Mountain Hardwear Men’s Quasar Lite II Jacket

Bästa-vandringsjackan

Detta är en perfekt skaljacka från företaget Mountain Hardwear. Denna skaljacka är perfekt för vandringen då den är lätt och enkel att packa ner i vandringsryggsäcken. Jackan är utrustad med ett vattentät membran som andas bra för att du ska kunna vara torr och bekväm även när du möter lite tuffare klimat under vandringen. När regnet väl öser ner kan du ta på dig luvan och spänna fast den för att skydda ansiktet från att bli alltför blött.

 

2. Haglöfs Astral Jacket

Vandringsjacka

Astral Jacket från Haglöfs är en tvålagers-skaljacka i Gore-Tex som passar utmärkt för vandring. Jackan har en bra balans mellan funktioner och prestanda och passar alla friluftsentusiaster och olika aktiviteter.

 

3. Haglöfs Stratus Jacket Men

vandringsjacka-bäst-i-test

Det svenska företaget Haglöfs vandringsjacka Stratus Jacket Men är en mångsidig, bekväm och lätt jacka som håller dig varm med 2L Gore-Tex skydd.

 

4. Arc’teryx Beta AR Jacket Men’s

Beta AR Jacket Men’s är en jacka som når ner till höften. Jackan är utrustat med Gore-Tex Pro vilket gör den tålig mot vind och vatten och är både lätt och enkel att packa ner i resväskan.

 

5. Fjällräven Keb Jacket

Det svenska företaget Fjällräven har lanserat en riktigt bra friluftsjacka som passar i både fjällturer som omväxlande terräng klimat. Jackan ventilerar riktigt bra och du rör dig utan problem.

 

6. Arc’teryx Atom Lt Hoody Men’s

Atom LT Hoody Men’s är en hybridjacka som fungerar som ett värmeisolerande laget vid aktiv användning och håller kvar din kroppstemperatur. Du rör dig bra i jackan och den andas bra för att hålla borta fukten.

 

7. Peak Performance Women’s Helium Hooded Jacket

Women’s Helium Hooded Jacket är en lättare dunjacka avsedd för damer och är fylld med extra tunt lager ankdun och polyamid som gör jackan vind och vattenresistent. Jackan passar utmärkt som den är men kan även användas som ett värmande mellanlager under en skaljacka.

 

Tänk på detta när du ska köpa en vandringsjacka

 

Vandring / Daglig användning

När du ska välja en av de bästa vandringsjackorna är det viktigt att fundera på om du endast kommer använda den till att vandra eller om du även tänkt använda den till daglig användning. Med en regnjacka får du tillräckligt med funktioner och ett bra isolerande material som även fungerar bra till vardagsäventyr och de är mycket lätta och enkla att ta med på en vandringstur. Och deras prestanda i kraftigt regn och vind är beundransvärt, särskilt de mer omfattande Gore-Tex modellerna. Ska du däremot vandra i kallare klimat vill du kolla in dunjackorna för lite extra värme.

 

Vattentät eller Vattentålig

Inget klädesplagg ger total skydd mot fukt ute, men de flesta av dagens regnjackor är listade som antingen “vattentäta” eller “vattentåliga”. Många lätta regnjackor och skaljackor är vattentåliga, vilket innebär att de skjuter bort vattnet snabbt och effektivt, men är inte helt vattentäta under långvarig exponering. Vattentäta jackor har ett inbyggt skydd som Gore-Tex eller en beläggning som i huvudsak hindrar fukt från att komma in under de flesta förhållanden. Dessutom har de vattentäta band längs sömmarna på jackornas inre delar.

 

Andningsförmågan

En av de mest eftertraktade funktionerna i en vattentät regnjacka är andningsförmågan. Vissa billigare regnjackor är knappast andningsbara alls, men nästan alla tyger som används i dagens modeller kan åtminstone andas något. Marknadsledaren i detta segment har länge varit Gore-Tex, särskilt i sina avancerade versioner, men ett antal tyger har nu börjat utmana Gore-Text på riktigt till exempel MemBrain by Marmot och HyVent Alpha av The North Face. Generellt sett desto mer du spenderar desto mer kommer den bästa vandringsjackan att andas. Ett undantag är ultralätta jackor, som kostar mer än billiga lätta modeller men ventilerar ungefär samma som alla andra jackor i billigare segment.

Vad tyckte du om denna artikel?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment