Vandringsskor – Bästa Vandringsskorna 2019

 

När du förbereder dig för en vandring är valet av vandringsskor eller kängor en av de viktigaste besluten du kommer ta. Blåsor, ansträngda muskler och klämda tår kan snabbt förstöra nöjet i vandringen.

Vi använder nästan alltid lätta terränglöparskor på våren, sommaren och hösten när klimat är relativt varmt. Skorna låter våra fötter vara fria, vi får sällan blåsor och skorna påfrestar inte våra fötter och vader under långa dagars vandring. Under vandringar i kallare klimat använder vi oss av de bästa vandringskängorna som håller våra fötter varma och isolerade från kylan.

Med det sagt, vandringsskor är ett mycket personligt val, så vi rekommenderar att du hittar vad som fungerar bäst för dig. Vi diskuter även de kritiska övervägandena för att köpa de bästa vandringsskorna och kängorna och här kommer våra favoriter i respektive kategori vi valt under vårt test.

9 Bästa Vandringsskorna 2019

1. Keen Men’s Targhee III Waterproof Mid

2. Salomon Quest Prime Gore-Tex

3. Salomon Speedcross 4 GTX

4. Icebug DTS3 Men’s Bugrip Gore-Tex

5. Salomon XA Elevate Gore-Tex

6. Merrell Men’s Moab 2 Gore-Tex

7. Salomon XA Pro 3D GTX

8. Salomon Quest 4D 3 Gore-Tex

9. Salomon Shelter Cs Waterproof

 

Bästa Vandringsskorna 2019 Bäst i test

Vandringsskor är ett utmärkt val som en allround-sko. Skorna kommer fungera i många olika typer av vandringar och andra aktiviteter medans både terränglöparskorna och vandringskängor är gjorda för varmare respektive kallare och tuffare klimat. 

Vandringsskornas sulor tenderar att komprimera mindre, vilket resulterar i att du nästan alltid kommer att märka en mer stel och stel sula med vandringsskor i jämförelse med terränglöparskorna. Det kan vara bra om du inte vill känna stenarna under dina fötter och ha mer stabilitet, men det betyder också mindre komfort och kan innebära blåsor under längre vandringar.

Beroende på vilken modell du väljer, är många vandringsskor byggda för att vara vattentåliga. Här rekommenderar vi våra favoriter i kategorin vandringsskor där vi kollat lite extra noga på vikt, komfort och funktionalitet.

 

Keen Men’s Targhee III Waterproof Mid

Vandringsskor

Targhee III Waterproof Mid från företaget Keen är en populär och ikonisk vandringssko som passar utmärkt till alla olika sorters terräng. Med en uppdaterad design har passformen, prestandan och hållbarheten förbättrats och tagit skon till nya höjder.

 

Merrell Men’s Moab 2 Gore-Tex

Bästa-vandringsskorna

Moab 2 Gore-Tex är en av Merrells bästa vandringsskor. De är tillverkad med läder och Gore-Tex. Sulan är gjord av gummi och ger ett överlägset grepp på olika sorters underlag.

 

Salomon XA Pro 3D GTX

Vandringsskor-bäst-i-test

XA Pro 3D GTX från Salomon är kanske den populäraste vandringsskon som förenar dig med alla typer av terräng. Med ett riktigt bra grepp, härlig komfort och GTX membran kan du känna dig trygg under dina vandringar.

 

Bästa Vandringskängorna 2019 Bäst i test

Vandringsskor och framförallt terränglöparskor anpassade för vandring har blivit allt mer populärt de senaste åren. Men det finns fortfarande en hel del vandrare som föredrar hållbarhet, skydd och fotstöd som kängorna ger. Och för att ge ännu mer klarhet i frågan används vandringskängor mer specifikt under tuffare vandringar där även klimatet kan vara påfrestande (Kallare klimat där våra fötter behöver isolering).

Vi använder främst vandringskängor under vinterförhållanden när snön är närvarande. Vandringskängorna kommer även väl till pass när det är extremt halt eller instabil mark, som en stenig havsstrand.

När du letar efter vandringskängor, kom ihåg att tänka på vikten. Det finns en hel del kängor anpassade för vandring som har reducerat vikten på de senaste årens modeller för att anpassa sig till den generella trenden att ha så lätt packning som möjligt.

 

Salomon Quest Prime Gore-Tex

Vandringskängor

Quest Prime Gore-Tex är en av Salomons bästa vandringskängor och har en sportig design. Kängan är superlätt och utformad för optimal stötdämpning och skydd för att du ska kunna gå både fortare och längre.

 

Salomon Quest 4D 3 Gore-Tex

Quest 4D 3 Gore-Tex är otroligt sköna vandringskängor. Här har Salomon lagt mycket kraft på komfort för att minska antalet trötta fötter under långa vandringar. Här har du samma lätta och dämpande känsla som i löparskor utan att förlora stödet och ankel stabiliteten i vandringskängan.

 

Salomon Shelter Cs Waterproof

Men’s Shelter Cs Waterproof från Salomon är en sportig och snygg vandringskänga från Salomon som passar utmärkt både under en kall vandring som till vardags. Skon är väldigt lätt att bära och är kombinerad med ett vattentätt Climatherm membran för optimalt skydd.

 

Bästa Terränglöparskorna 2019 Bäst i test

Terränglöparskor anpassade för svårare vandring är ett favorit val bland många vandrare när de ska välja skor för 3-säsonger (Vår, Sommar & Höst). Terränglöparskor är även ett vanligt alternativ för de längsta vandringsturerna i världen som sker i varmare klimat.

Terränglöparskor har en bra balans mellan vikt, hållbarhet, komfort och andningsförmåga. De torkar snabbt när de är blöta och är mycket mindre benägna att ge oss blåsor. Under kallare klimat eller omväxlande klimat där det kan bli riktigt kallt väljer vi mer omfattande vandringskängor eller vandringsskor, men terräng löparskorna är överlägset vårt bästa val för vandring under varmare förhållanden.

Medan vi känner att terränglöparskorna ger den bästa fördelen och komforten för oss, är alla fötter annorlunda. Nedan följer våra rekommendationer för de bästa lätta terränglöparskorna, men givetvis har vi även gått igenom de bästa vandringsskorna och stövlarna.

 

Salomon Speedcross 4 GTX

Terränglöparskor

Salomon’s Speedcross 4 GTX är en terränglöparsko för herrar som letar efter en lätt sko med ett riktigt bra grepp i terrängen. Tack vare Gore-Tex membranet skyddar skon mot väta samtidigt som fukt och värme släpps ut.

 

Icebug DTS3 Men’s Bugrip Gore-Tex

Bästa-terränglöparsskorna

DTS3 M Bugrip GTX är en av Icebug’s bästa terränglöparskor. Skon är utmärkt för längre löppass och långa raska promenader under vandringen. Detta är en sko med stabil och väldämpad komfort och ett Gore-Tex membran som håller fötterna torra i såväl snö som slask.

 

Salomon XA Elevate Gore-Tex

Terränglöparsskor-bäst-i-test

Med Salomons terränglöparsko XA Elevate Gore-Tex har du en perfekt vandringssko som erbjuder ett mjukt och smidigt steg i svår och ojämn terräng. Samtidigt kommer du ha ett säkert grepp i både torrt och vått underlag och med Gore-Tex membranet håller du dina fötter torra och svala.

 

 

Hur du väljer de bästa vandringsskorna och vandringskängorna

 

KOMFORT:

Det här är det viktigaste valet du gör när du ska välja vandringsskor och kängor. Vi har alla olika typer av fötter och kommer därmed behöver olika typer av skor. Så att hitta skor och kängor som är anpassade för din typ av fot är ett måste för att du ska bli nöjd med ditt köp. Om du köper skor som ej är anpassade för din typ av fot kan det finnas risk att du får ont under vandringen.

VIKT:

Vikten är ett viktigt övervägande för skotyp, och en av anledningarna till att vi föredrar lätta terränglöparskor framför tunga kängor. Vikten på dina fötter överför 4–6 gånger mer energi än vikten som du bär på din rygg. Så om du byter ett par kängor som väger 1,5 kg till ett par terränglöparskor som väger 0,5 kg par löparskor är det som att ta bort 5–7 kg från din ryggsäck. Lättare skor leder även till mindre muskeltrötthet och över tid kan detta leda till mindre besvär för båda knän och höfter.

PRIS:

Vi brukar vara villiga att spendera lite mer för kvalitetsskor eftersom det är påverkar nöjet i vandringen till så extremt stor grad. Komfort och vikt brukar komma hand till hand till priset du betalar för skon, men vi kommer lista flera olika alternativ i olika budgetklasser så att du kan hitta skon anpassad för just dig.

VATTENTÄTA:

Om du vandrar i flera dagar under våta förhållanden kommer dina skor bli blöta, oavsett vilken typ av skor du har på dig. Fukt i luften gör det svårt för något att hålla sig torrt. Svett och kondens kommer att byggas inuti dina skor. Och även om du kan mildra de andra faktorerna kommer “vattentäta” skor att utveckla små hål och över tiden kommer vatten sippra in i skon.

Och när ”vattentäta” skor blir blöta tenderar dem att bli väldigt tunga och tar lång tid att torka. Av dem anledningarna använder vi nästan alltid icke-vattentäta, snabbtorkande, lätta terränglöparskor under vår-, sommar- och höst vandringar. Om det ska bli en regnig resa eller om vi planerar att passera en måttlig snö passage, tar vi med tunga ullsockor för att hålla fötterna varma medan vi vandrar i våta skor. Under natten tvättar vi fötterna, luftar dem och håller dem varma i torra strumpor.

Vad tyckte du om denna artikel?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment