Vandringstält – Bästa tältet för vandring 2019

 

Ett riktigt bra tält för vandring är ett av de bästa sätten för att öka komforten, säkerheten och inte minst själva njutningen när du väl är ute och vandrar eller fjällvandrar. Men när du väl börjar leta efter ett nytt tält kommer du snabbt märka hur många olika alternativ det finns beroende på vad du ska göra med det.

Detta kan snabbt leda till en beslutsångest där man inte riktigt vet hur man ska gå vidare och det är därför vi skrivit denna artikel. Vi vill helt enkelt guida dig i denna djungel för att du ska kunna köpa det allra bästa tältet för just dig och dina behov.

För att ta fram de allra bästa tälten i respektive kategori har vi noga gått igenom kriterier som vikt, kostnad, utrymme, hållbarhet och väderskydd. Vi hoppas att denna guide kommer hjälpa dig hitta det perfekta tältet som kommer hålla dig trygg och varm ute i naturen flera år framöver.

5 Bästa Tälten för Vandring 2019

1. MSR Hubba Hubba NX – V7

2. Urberg 2-Person Tunnel Tent G4

3. Hilleberg Akto

4. MSR Freelite 3

5. Fjällräven Keb Dome 2

 

Bästa Vandringstältet 2019 Bäst i test

 

1. MSR Hubba Hubba NX – V7

Vandringstält

MSR Hubba Hubba är ett populärt tält bland många rutinerade frilufts entusiaster. Detta är ett tresäsongstält som passar till allt från vandringsresan till paddel resan, nybörjare som erfaren. Tältet väger totalt 1,72 kilo och packmått är 46 x 15 cm. Tältet har endast en tältstång vilket gör att man får gott om utrymme och två fullvuxna personer får gott och väl plats inne i tältet.

Egenskaper:
Antal sovplatser: 2
Vikt: 1,72 kg
Höjd: 100 cm

 

2. Urberg 2-Person Tunnel Tent G4

Bästa-vandringstältet

Detta är ett klassiskt tunneltält från Urberg, det passar två personer och är ett riktigt prisvärt tält som är både enkelt att ta med sig och sätta upp. Passar utmärkt från vår till tidig höst.

Egenskaper:
Antal sovplatser: 2
Vikt: 2,42 kg
Höjd: 110 cm

 

3. Hilleberg Akto

Tält-bäst-i-test

Hilleberg Akto är ett väldigt lätt solotält som passar alla väderförhållanden. Tältet utmärker sig framförallt under långturer, alla tider på året och i alla typer av klimat. Vikten har varit högprioriterat när man konstruerat denna tältmodell. Tältet passar alla typer av äventyr, till exempel vandring, klättring, cykling och paddling.

Egenskaper:
Antal sovplatser: 1
Vikt: 1,7 kg
Höjd: 98 cm

 

4. MSR Freelite 3

Tält-för-vandring

Freelite 3 är ett extremt lätt tält för tre personer med en fristående ram. Ni har möjlighet att sätta upp tältet på två olika sätt och tältet i sig erbjuder en bra ventilation som driver ut fukten och håller insekterna på avstånd.

Egenskaper:
Antal sovplatser: 3
Vikt: 1,54 kg
Höjd: 100 cm

 

5. Fjällräven Keb Dome 2

Bästa-tältet

Keb Dome 2 är ett tält för 2 personer från Fjällräven. Detta är ett extra starkt självstagande kupoltält för utsatta väderförhållanden, året runt. Tältet erbjuder en hög komfort med högt i tak och en utmärkt ventilation.

Egenskaper:
Antal sovplatser: 2
Vikt: 4,25 kg
Höjd: 100 cm

 

6. Mountain Hardwear Lamina Z Torch Sleeping Bag

Lamina Z Torch Sleeping Bag från företaget Mountain Hardwear är en sovsäck med en speciell Lamina konstruktion som förhindrar kylan från kalla områden och isoleringen är placerad till områden där man behöver värme allra mest – bland annat bålen och fötterna.

 

Tält för vandring – Köpguide

 

PRIS

Du borde inte behöva spendera en förmögenhet för att kunna köpa ett bra tält anpassat för vandring eller fjällvandring. Därför innehåller listan en rad olika alternativ i olika prisklasser. Om du är ute och tältar väldigt mycket kan det vara bra att spendera mer för en kvalitetsprodukt som kommer att få många års användning. Om du har en begränsad budget kanske du vill hitta ett tält som uppfyller dina mest vitala behov.

 

VIKT

Ett par kilo här och där kanske inte verkar som en stor sak, men att hålla nere din totala vikt är avgörande för hur framgångsrik din vandring kommer bli. Ditt tält kommer vara ett av de fyra tyngsta föremålen på din rygg (tält, ryggsäck, sovsäck och sovsäck) och genom att investera i ett lätt tält kommer din totala vikt du bär med dig minska enormt. De tält som vi rekommenderar i den här listan representerar den bästa blandningen mellan vikt, komfort och bekvämlighet, men om du är villig att offra komfort och bekvämlighet ska du kolla in vår lista med ultralätta tält.

 

SKYDD

Tältet ska kunna skydda mot varje typ av oväder du kan stöta på under vandringen, var därför noga med att avgöra vad för typ av tält just du behöver ha anpassat för dina äventyr och utmaningar. Tänk på att det är farligt att ha ett tält som inte når upp till kraven för specifika miljöer.

 

UTRYMME

De bästa tälten för vandring och fjällvandring begränsar det inre utrymmet (och därmed använda mindre material). De flesta två personer tält har utrymme för två sovsäckar och en liten del för den övriga utrustningen. Om du vill ha lite mer utrymme ska du förmodligen satsa på ett 3 personers tält även om ni är två personer. Tänk på att ni då gör en uppoffring att ha mer komfort men får däremot ta med er ett större och tyngre tält som kommer påverka er vandring. Desto mer kilo ni tar med er desto tyngre blir vandringen successivt.

 

KAPACITET

1 personstält (enmanstält) är bra för dedikerade solo-vandrare som vill resa snabbt och lätt. 2-personstält (tvåmanstält) tenderar att vara mest populära, eftersom de uppnår en bra balans mellan vikt och utrymme. 3 och 4 personer tält (tremanstält och fyrmanstält) tenderar att bli trångt och opraktiskt, men de kan vara bra passar för 2 eller 3 vandrare som vill ha mer utrymme för utrustning och komfort.

 

SÄSONGSÄLT

3-säsongstält är de mest populära vandringstälten och det är den typ av tält vi har valt att ha fokus på i denna sammanställning. De är byggda för vår, sommar och höst där du måste hålla dåligt väder ute medan du främjar ventilation, vilket hjälper till att hålla inre kondensering till ett minimum. 3-säsongstält kan vanligtvis hantera lite snö, men de är ej byggda för att hantera vintermiljöer.

 

DESIGN

Designen på tältet är viktigare än vad man tror, inte minst när man ska gå på toa mitt i natten och behöver störa sina grannar. Är tältet uppbyggt designat med flera ingångar är det att föredra då du slipper väcka alla andra som sover. Stora tält håller designelementen enkla och inkluderar flera dörrar, tillräckligt med förvaringsutrymme, mycket takhöjd, luftventiler för att minska kondens och inloppsfickor för växellådor.

 

INSTALLATION

Fristående tält är i allmänhet att föredra eftersom de är enklare att använda och snabbare att sätta upp. De levereras med ett fast-spolsystem som kan ställas upp nästan var som helst, även på solid rock. Icke-fristående tält använder insatser, guyliner och vandringspoler för pitching. De sparar vikt genom att klippa ut tältstolpar, men kräver mer tid och utrymme för att sätta upp, och kommer att ta mer träning för att behärska.

Vad tyckte du om denna artikel?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment